Spring naar inhoud

Waardebepaling

Review van betaalde waardebepaling op Sedo

Vele andere bedrijven bieden op het internet betaalde waardebepalingen aan. Bij de bekende domeinnaam veilingsite Sedo kan je een premium waardebepaling kopen voor $99. Kennelijk is het een heel lucratieve business want een paar jaar geleden kon je bij Sedo nog kiezen uit een gewone waardebepaling van $29 en een premium bepaling voor $49.

Destijds heb ik zelf ook twee waardepalingen gekocht (een van $29 en een van $49). Ik kocht de premium versie omdat ik een domeinnaam voor een stevig bedrag kon verkopen. En ik wilde er zeker van zijn dat ik de juiste prijs zou krijgen. Beide waardebepalingen vielen me tegen. In de rapportages stonden veel algemeenheden. Ik had al een lijstje gemaakt met verkoopprijzen van gelijksoortige domeinnamen en ik was zeer benieuwd welke namen Sedo kon laten zien. Sedo verkoopt veel domeinnamen en heeft een grote database met verkoopprijzen in alle niches en extensies.

Teleurstellende waardebepaling
Het was daarom teleurstellend om te zien dat de ‘expert’ van Sedo slechts enkele verkoopprijzen van andere domeinnamen had vermeld. Die namen die hij had opgeschreven waren minder gelijksoortig dan mijn lijstje en ook nog eens minder recent. De waardebepaling van $29 had een lijstje van 9 verkoopprijzen van gelijksoortige domeinnamen. Acht van deze verkoopprijzen waren buitenlands! Mijn naam ging over slaapkamermeubels. In Sedo’s rapportage van gelijksoortige domeinnaam verkopen stond o.a de domeinnamen sleepingbag.net en bathroom.info. Een verkooprijs in Sedo’s rapportage was een .nl met een waarde van 600 euro. Mijn domeinnaam werd in het rapport uiteindelijk ook op 600 euro geschat. Daarmee is je domeinnaam echter nog niet verkocht. De meeste domeinnamen worden uiteindelijk niet verkocht en worden uiteindelijk ook niet meer verlengd. Waarna iemand anders ze registreert..

Zelf een waarde inschatten
Mensen die enigszins bekend zijn met domeinnamen zou ik daarom aanraden om zelf een lijstje met verkoopprijzen in hun niche aan te leggen. Bijvoorbeeld verzeker.nl werd voor 18.000 euro verkocht en verzeker.com voor 2000 euro. Dan is het aannemelijk dat de vraagprijs voor een .net/org/info domein minder dan 2000 euro zal zijn. Heb je een goede domeinnaam gezien op het internet maar de verkoper vraagt een bedrag van duizenden euro’s? Als je geen flauw benul hebt wat een redelijke prijs zou kunnen zijn dan kan een waardebepaling van Sedo het overwegen waard kunnen zijn.

Gratis automatisch tool

Op het internet zijn verschillende tools waarmee men gratis de waarde van een domeinnaam kan bepalen. Persoonlijk gebruik ik ze ook wel eens maar meer uit nieuwsgierigheid dan dat ik er een echte waarde aanhang. De waardepalingen zitten er te vaak ver naast. Een bekend automatisch programma is Estibot. Een andere gratis tool is Valuate.com die echter het programma van Estibot gebruikt. De waardebepalingen zijn bedoeld voor Engelstalige domeinnamen en niet voor topleveldomeinnamen zoals .nl. Ik vroeg Estibot om een waardebepaling voor vijf Nederlandstalige domeinnamen die voor veel geld verkocht zijn. In twee gevallen was de waarde juist (schoenen.nl en fietsen.com), bij een naam was de bepaling veel te hoog en bij de resterende twee was de waardering veel te laag. Vakantie.nl werd vermoedelijk verkocht voor 2.5 miljoen gulden maar wordt door Estibot op $5000 geschat.. Voor spijkerbroeken.nl heeft Estibot $65 over terwijl deze naam voor 20.000 euro werd verkocht.

Eindgebruikers & handelaren

Een eindgebruiker is een bedrijf/persoon die de domeinnaam niet wilt doorverkopen maar er een website van wilt gaan maken. Hij zal meer betalen als handelaren. Een eindgebruiker laat zich minder laten leiden door hoeveel zoekresultaten een domeinnaam heeft of door hoge CPC-prijzen. Een handelaar kijkt wel naar domeinnamen waar druk naar wordt gezocht. Hij geeft vaak eerst een lage prijs (60 euro) die ver onder de werkelijke waarde ligt. Dit om te kijken of de verkoper ervaren is of niet. Op veilingsite Sedo kan je dit soort ‘lowball offers’ vermijden door een minimumprijs in te stellen.