Waarde van een domeinnaam

Hoe bepaal je de waarde van een domeinnaam?

De waarde van een domeinnaam hangt van verschillende factoren af die de prijs sterk kunnen beinvloeden. Is het een generieke naam, wat is de lengte van de naam, is er veel concurrentie voor (verzekeringen, lenen) en hoeveel geld wordt er mee verdiend?

Generiek

Dit maakt vaak het grootste verschil in waarde: is de domeinnaam generiek? Een paar generieke voorbeelden zijn: auto.nl, bloemen.nl, telefoon.nl, vakantie.nl en voetbal.nl. Voor het hoogste segment domeinnamen worden honderdduizenden euro’s betaald (sex.nl, voetbal.nl). Een nederlandse domeinnaam met een internationale extensie (zoals .com/.net/.org/.eu/.info) is een stuk minder waard. Schoenen.nl ging voor 120.000 euro; schoenen.com werd voor ‘slechts’ 5350 euro verkocht. Een gewone generieke .NL domeinnaam heeft een waarde tussen de 100 euro en een paar duizend euro. Een mooi overzicht van prijzen is te zien op de indexpagina van DNsales.nl.

Lengte

Een korte domeinnaam of een aansprekende naam blijft beter in je geheugen hangen dan een lange naam. De meeste extensies waaronder de .NL domeinnamen hebben een minimum lengte van 2 letters/karakters. Een willekeurige twee letter domein is vaak duizenden euro’s waard. Afhankelijk van de lettercombinatie zijn er grote verschillen in waarde. Wordt de lettercombinatie door veel bedrijven/instellingen gebruikt? Een bekende afkorting als FT (Financiele Telegraaf) of AD (Algemeen Dagblad) is aanzienlijk meer waard dan een XQ.nl Domeinnamen met twee letters die op .com eindigen worden regelmatig voor honderdduizenden dollars verkocht. QY.com werd in 2014 voor 100.000 dollar verkocht. Topper was FB.com (Facebook); die ging in 2010 voor 8.5 miljoen dollar de deur uit!

Commerciele waarde

Generieke domeinnamen waar veel geld mee te verdienen valt zijn erg waardevol. Denk bijvoorbeeld aan verzekerings-, lening- en energie domeinnamen. Een website die een klant doorstuurt naar een bedrijf kan hier soms meer dan 100 euro aan verdienen als er een contract wordt afgesloten. Voorbeelden van een paar financiele topnamen zijn lenen.nl, hypotheek.nl en verzekering.nl die erg gemakkelijk te onthouden zijn. Een treedje lager maar nog steeds een prima naam is verzekeringenvergelijken.nl. Een commerciele naam die nauwelijks waarde heeft is een lange naam met streepjes zoals goedkope-verzekering-afsluiten.nl.

Type-in traffic

Type-in domeinnamen zijn extra geld waard. Gewilde domeinnamen als vakantie.nl, verzekeringen.nl en schoenen.nl worden vaak meteen in de browser ingetypt en niet opgezocht op het internet. Dit verkeer is gratis en onafhankelijk van een ranking in Google en heet type-in traffic. Hoe meer bezoekers die via type-in traffic op de website komen, hoe meer de domeinnaam waard is. De bezoekers die via type-in traffic op de website komen schijnen ook nog eens sneller een aankoop te doen dan bezoekers die door een zoekmachine zijn gestuurd.

Veiling & expired domains

Uiteraard zijn alle goede domeinnamen al geregistreerd. Om toch een goede naam te kopen kan men naar een veiling gaan of een verlopen domeinnaam proberen te registreren. Een grote internationale veilingsite is Sedo waar miljoenen domeinnamen te koop staan. Bekende Nederlandse veilingsites zijn Domainorder en Domeinmatch.