Spring naar inhoud

Verlenging vergeten

Verlopen domeinnamen in quarantaine

Het kan gebeuren dat je vergeet je domeinnaam te verlengen. Of dat je achteraf spijt hebt dat de naam verlopen is. Je kunt dan de naam nog terug krijgen maar moet hiervoor wel extra geld betalen. Hoeveel geld hangt van de registrar af; het bedrijf bij wie je de domeinnaam hebt geregistreerd. De registrar is ook de eerst aangewezene die je domeinnaam uit de quarantaine kan halen. Andere registrars kunnen dit ook doen maar zullen hiervoor meer geld vragen. Je eigen registrar kan namelijk vrij eenvoudig nagaan dat jij de eigenaar bent. Bij een andere registrar moet je gaan bewijzen dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam in quarantaine.

Verlenging is meestal vergeten

Als het goed is zul je van je registrar een aantal emailtjes ontvangen wanneer je domeinnaam dreigt te vervallen. Er kunnen een aantal oorzaken zijn waarbij dit toch gebeurt. Bij een wat groter bedrijf kan het bijvoorbeeld zijn dat degene die over de verlengingen gaat misschien niet aanwezig was. Misschien is hij ander werk gaan doen of is hij op vakantie. Je registrar kan ook in financiele problemen zijn geraakt waardoor geen emails meer verstuurd zijn. Meestal is de oorzaak dat men zelf niet goed heeft opgelet en de emails over de verlenging terzijde heeft gelegd.

Vermijdt een veiling

Als men de domeinnaam absoluut niet kwijt wilt kan men het best de extra kosten betalen. Deze kunnen meer dan 100 euro bedragen. Het alternatief is namelijk dat als de domeinnaam daadwerkelijk vervalt hij in het bezit kan komen van iemand anders. Heeft de domeinnaam enige kwaliteit dan is de kans groot dat een gespecialiseerd bedrijf de naam razendsnel zal registreren. Supersnelle computers checken voortdurend naar (geselecteerde) domeinnamen die uit quarantaine komen en registreren deze in een fractie van een seconde. De domeinnaam kan vervolgens in een domeinnaam veiling terecht komen waarin de hoogste bieder de naam krijgt. De kosten zullen dan wel eens een stuk hoger kunnen uitvallen dan wanneer men de domeinnaam in de quarantaine periode had gekocht. Nog erger is als de nieuwe koper de domeinnaam zelf gaat gebruiken en je de naam definitief kwijt bent.