Spring naar inhoud

Escrow domeinnaam

Escrow service kosten

Er zijn veel escrow services te vinden op het internet. Een bekende internationale escrow website is Escrow.com. Op deze site kan men niet alleen de overdracht regelen van domeinnamen maar ook van auto’s en zelfs diensten als keukenverbouwingen en IT-projecten. Heb je een duurdere domeinnaam en wil je geen risico lopen dan kan je een beroep doen op bijvoorbeeld Escrow. Hun commissie is 3.25% bij een domein overdracht tot €5000 met een minimum van €35.
Heb je de domeinnaam via een veilingsite verkocht zoals Sedo dan zorgt Sedo voor een veilige overdracht. Sedo verzorgt ook de escrow van domeinnamen die niet bij hun in de database staan. Sedo’s fee is 3% met een minimum van 60 dollar/euro. Voor domeinnaam verkopen met een relatieve lage prijs is de escrow service van Sedo dus erg duur. Als je je domeinnaam bij Sedo verkoopt voor 100 euro dan moet je 50 euro betalen aan (escrow)kosten.

Escrow scams

Wil je gebruik van een escrow service die onbekend is? Onderzoek dan heel goed of het geen scam is. Vooral op Ebay schijnen veel bedrijfjes te zitten die zich voor doen als escrowbedrijf. Op de grote veilingsites zit de escrow inbegrepen. Verkoop je de domeinnaam direct aan een andere koper dan moet je het onderling regelen.

Gevaren bij verhuizing van domeinnaam
Als je je domeinnaam aan iemand anders kan verkopen vindt er meestal een verhuizing plaats naar een andere registrar. De gangbare procedure is dan dat de koper van de domeinnaam eerst betaald per bankoverschrijving. Een betaling per Paypal of West Union is sterk af te raden voor de verkoper. Reden is dat dit soort betalingen direct kunnen worden teruggedraaid door een kwaadwillige koper. Ze beroepen zich dan op de aankoopbescherming dat ze niets gekregen hebben. Ook al kan je aantonen dat de domeinnaam verhuisd is Paypal zal eerst de betaling terugdraaien en het dan onderzoeken. Menig verkoper is hierdoor zijn domeinnaam + geld kwijtgeraakt. Met een betaling per bank loop je dit risico niet. De koper loopt op zijn beurt het risico dat na betaling de verkoper uiteindelijk de domein niet oplevert. Een bedrag van een paar tientjes is te overzien maar als het om honderden of duizenden euro’s gaat is meer zekerheid vereist. Door gebruik te maken van een escrow service kunnen de risico’s op verlies sterk verminderd worden.