Spring naar inhoud

Domeinnaam verkopen

Sedo

Er zijn een aantal websites die speciaal gericht zijn op het verkopen en kopen van domeinen. De bekendste website is Sedo. Veel. nl domeinnamen worden via Sedo verkocht. De database van Sedo bevat miljoenen domeinnamen met allerlei extensies. De meest populaire extensie in het buitenland is de .com gevolgd door de .net, .org, .info en .eu. Bij Sedo zijn ongeveer 275.000 .nl domeinnamen te koop. Je kan als verkoper een maximale prijs van 50.000 euro vragen voor je domeinnaam. Wil je meer geld vragen dan moet je dit aan Sedo voorleggen. Als Sedo akkoord gaat mag voor de domeinnaam een hogere prijs gevraagd worden. Voor bedrijfcheck.nl wordt dik 320.000 euro gevraagd en voor verkopen.nl 250.000 euro. Als er een bod wordt gedaan krijg je als verkoper een email. Je kan dan akkoord gaan met het bod, of een veiling starten of een hogere prijs bedingen. Sedo zorgt als bemiddelaar voor een veilige overdracht van domeinnaam en geld. De commissie van Sedo is 15-20% met een minimum van 60 euro.

Afternic

Afternic is een Amerikaanse website voor domeinnamen. Verschil met Sedo is dat Afternic vooral op de Amerikaanse markt georienteerd is. Met veel com, net, org en info domeinen. Er zijn een stuk minder Nederlandse namen.Toch is Afternic ook de moeite waard om het uit te proberen. De namen zijn in het algemeen ook wat hoger geprijsd. Mochten ze een koper hebben voor je domeinnaam dan ontvang je een email met het verzoek om zo snel als mogelijk te reageren. Hoe sneller de domeinnaam is verhuisd hoe sneller jij je geld krijgt. De betaling geschiedt na de verhuizing per Paypal.

Scam

Je kan natuurlijk ook rechtstreeks aan een belangstellende de domeinnaam verkopen. Soms kunnen kopers je benaderen met een email. Je contactgegevens zijn vaak te verkrijgen uit de Whois op het internet. Voordeel van een directe verkoop is dat je de commissiekosten uitspaart. De normale procedure is dat de koper eerst het geld overmaakt per bank. Zorg dat dit met een bankoverschrijving gebeurt. Als de koper met Paypal betaalt en kwaad in de zin heeft dan is deze betaling gemakkelijk terug te draaien. Paypal heeft een kopersbescherming en boekt gelijk het geld weer terug na een klacht of dispuut. Je hebt dan geen geld en je bent zeer waarschijnlijk je domeinnaam kwijt. Na ontvangst van het geld per bank stuurt de verkoper de verhuistoken naar de koper en bevestigd naderhand de verhuizing. Pas op voor scams waarbij de koper een erg goed bod maakt maar eerst vraagt om de domeinwaarde vast te laten stellen. Deze waardebepaling moet dan gedaan worden door een onbekend bedrijf. De verkoper moet de rekening van deze ‘waardepaling’ betalen. Dit is meestal een paar tientjes. Na betaling van de rekening laat de koper niets meer van zich horen.