Spring naar inhoud

Domeinnaam verhuizen

Waarom verhuizen?
Een .nl domeinnaam verhuizen gaat (in ieder geval) bij de grote registrars snel en tamelijk eenvoudig. Grote registrars zijn Hostnet, Transip, Versio en Mijndomein. Redenen om te verhuizen kunnen zijn:
– een andere registrar heeft een goedkope aanbieding
– men is niet meer tevreden over de service van de registrar
– de domeinnaam verkopen aan iemand anders
– men wilt van hosting veranderen en ook de domeinnaam meenemen
Stappenplan verhuizing domein naar jezelf bij andere registrar
– Allereerst moet je een account maken bij de nieuwe registrar
– Log in op het account van de nieuwe registar
– Vul de domeinnaam in die verhuisd moet worden
– Vul de verhuistoken in (authorizatiecode)
– Dit verhuistoken kan je vinden in je account van je huidige registrar
– Betaal de nieuwe registratieperiode
– Bevestig de verhuizing. De domeinnaam wordt nu direct verhuisd
– Bij de grote registrars is bijna alles geautomatiseerd. Bij kleinere registrars kan de verhuizing een stuk moeizamer verlopen.

Verhuizing domein naar iemand anders bij een andere registrar
De nieuwe eigenaar moet zelf de verhuizing aanvragen bij zijn registrar. Hij/zij heeft hiervoor de verhuistoken (authorizatiecode) van de huidige eigenaar nodig. Zonder die verhuistoken kan er namelijk niet verhuisd worden. Nadat de nieuwe eigenaar de verhuistoken heeft ingevoerd en betaald heeft voor de nieuwe registratieperiode stuurt de registrar een geautomatiseerde email naar de huidige eigenaar. Iedere domeinnaam staat in het Whois en hierin staan een aantal basisgegevens zoals het administratieve contact van de domeinnaam. Het administratieve contact is erg belangrijk; het is het bewijs dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam. Zorg ervoor dat dat dit email adres altijd op jouw naam staat. In de email staat een kort bericht dat de domeinnaam verhuisd gaat worden en of je daarmee akkoord gaat. Als je dan op de link klikt in de email kom je terecht op de website van de nieuwe registrar. Bevestig de verhuizing en de domeinnaam zal verhuisd gaan worden. Meer informatie over een veilige overdracht is te vinden op Escrow domeinnaam.

interne push

Wil je de domeinnaam naar iemand anders verhuizen? Meest eenvoudig is dat de andere persoon dan een account heeft bij jouw registrar. Je kan dan namelijk een ‘interne push’ doen; een interne verhuizing. Als je een account hebt bijvoorbeeld bij Transip dan log je in en klik je op de desbetreffende domeinnaam. Je ziet dan op de pagina staan de rubriek Domeinbeheer met daarin ‘Transip interne push’. Na het drukken op ‘interne push’ wordt de accountnaam van de nieuwe eigenaar gevraagd. Je vult deze accountnaam in en drukt op ‘Push’. De domeinnaam wordt direct overgedragen. De nieuwe eigenaar moet niet vergeten om in zijn account de houderschap gegevens aan te passen. Dit wordt nog wel eens vergeten en kan ernstige consequenties hebben. De oude eigenaar blijft hierdoor eigenaar van de domeinnaam: de domeinnaam staat immers op zijn naam. Sommige nieuwe eigenaren veranderen opzettelijk niet de gegevens omdat ze denken dat de oude eigenaar dan opdraait voor de verlengingskosten. Maar zo is het gelukkig niet. De registrar kijkt bij verlenging van het domein in wiens account de naam staat en niet op wiens naam de domeinnaam staat.

Domeinnaam verhuizen veiling

Heb je je domeinnaam verkocht via een veiling website zoals Sedo dan heb je geen omkijken naar de verhuizing. Je betaalt de veilingsite een commissie van 15-20% en daarin zit inbegrepen de veilige overdracht van de domeinnaam en het geld. Sedo in dit geval geeft stapsgewijs via email aan wat de status van de overdracht is.
Domeinnamen

Domeinnaam checken
Waardebepaling van een domeinnaam
Waarde van een domeinnaam