Spring naar inhoud

Beschikbare domeinnamen

Eerste keus is .nl domeinnaam

Als je een website hebt die zich richt op Nederland dan moet een .nl domeinnaam eigenlijk de eerste keus zijn. Omdat er al 5 miljoen .nl domeinen zijn geregistreerd is een goede naam misschien niet direct gevonden.
Alternatieven

Wil je graag een generiek product/dienst als domeinnaam dan zijn de .com en .net goede alternatieven. Voor een informatieve website is .info erg geschikt (techniek.info) Ook het Europese .eu kan gebruikt worden als website voor de Nederlandse markt (bouwen.eu) . Voor heel populaire zoektermen zoals autoverzekering worden ook andere extensies gebruikt zoals .tv, .co, .nu en .biz. Nadeel van deze laatste top level domeinnamen is dat de verlengingskosten een stuk duurder zijn als een .nl (soms meer dan €25/jaar). Een ander nadeel van internationale extensies is dat sommige mensen misschien nog wel de naam van je website kennen maar niet meer herinneren dat het .net, .info of .com was. Ze typen dan de .nl in waarna ze op een concurrerende website uitkomen. Toplevel domeinnamen van andere landen zijn af te raden. Autoverzekering.us (unitedstates) of autoverzekering.fr (frankrijk) hebben dan wel een supersterk zoekwoord als domeinnaam maar zullen in Nederland geen hoge positie halen in Google.

Expired domains

Als je gewenste domeinnaam bezet is dan kun je eens kijken bij de verlopen domeinnamen (expired domains). Veel particulieren en bedrijven stoppen met hun activiteiten en laten vervolgens de domeinnaam van hun website verlopen.

Honderden nieuwe top level domeinnamen

Er zijn in 2014 al meer dan 100 nieuwe top level domeinnamen (TLD’s) bijgekomen zoals .bar, .bike, .career, .clothing, .coffee, .company, .credit, .domains, .fishing, .guru, .hiphop, .kaufen, .maison, .ninja, .photo, .recipes, .shoes en .university. Er zullen de komende jaren nog honderden andere TLD’s bijkomen. Voordeel van deze namen is dat je een leuke domeinnaam kan krijgen die de aandacht van je bezoekers trekt. Bijvoorbeeld fiets.expert, breda.coffee, techniek.guru, rotterdam.shoes, eindhoven.tax, televisie.reviews, sloop.parts, schiphol.limo en utrecht.gallery. Nadeel is wel de prijs. De goedkoopste kosten €15 per jaar. De middengroep kost tussen de €22 – €35/jaar. Het duurst zijn de financiele domeinnamen: career €105, creditcard €155. Voor premium domeinnamen wordt duizenden euro’s gevraagd.