Expired domains

Verlopen domeinnamen kopen
Nieuwe domeinnamen koop je bij een registrar op het internet. De namen moeten ieder jaar verlengd worden. Domeinnamen die niet meer worden verlengd door de eigenaar worden verlopen domeinnamen genoemd (expired domains). Nadat de naam is verlopen geraakt de domeinnaam in quarantaine voor 40 dagen. De eigenaar kan de naam dan nog steeds terugkrijgen voor een meerprijs. Na de periode van 40 dagen vervalt de domeinnaam en kan een ieder wereldwijd de naam opnieuw registreren. Gespecialiseerde bedrijven echter houden verlopen domeinnamen scherp in de gaten. Met hele snelle computers worden goede domeinnamen direct geregistreerd wanneer ze uit de quarantaine periode komen. Domeinnamen waar meerdere kopers interesse voor hebben worden online geveild.

Domeinnaam uit quarantaine halen

De meeste namen wordt door de eigenaar niet langer verlengd maar er zijn ook genoeg mensen die vergeten om tijdig te verlengen. Nadat de naam verlopen is gaat deze in quarantaine voor 40 dagen. De domeinnaamhouder kan in die periode zijn naam nog terug krijgen maar dient hiervoor wel extra te betalen. Na de quarantaine periode kan een ieder de domeinnaam vrij registreren tegen de gewone registratiekosten.
Vergeten te verlengen?
Ben je je domeinnaam vergeten te verlengen en wil je hem absoluut niet kwijt? Betaal dan de meerprijs bij je eigen registrar om hem uit quarantaine te halen. Er is geen vast tarief. De SIDN heeft in 2013 de tarieven gehalveert. De SIDN brengt thans €10 in rekening voor het uit quarantaine halen van een .nl domein en €50 als een nieuwe registrar dit gaat doen. Die hogere prijs komt omdat de nieuwe registrar handmatig zal moeten controleren of jij inderdaad de domeinnaamhouder bent van de domeinnaam. Let wel; dit zijn de prijzen van de SIDN. De registrar mag zelf zijn prijzen bepalen en vraagt bijna altijd meer geld. Versio vraagt €20 aan zijn klanten, Starthosting en Soko vragen €50. Bij Transip is de prijs moeilijk te achterhalen hetgeen een slecht teken is. Op het internet circuleren prijzen van €100 of hoger.
Verlopen .nl kopen

Expired domains kopen

Verlopen domeinnamen zijn te koop op speciale websites die zich hierin gespecialiseerd hebben. In Nederland is de website Domainorder waarschijnlijk het bekendst. Iedere maandag en dinsdag worden er duizenden .nl en .be domeinnamen bekend gemaakt die binnenkort weer vrij komen te vallen. Er zitten regelmatig mooie namen tussen. Geinteresseerden kunnen een bod uitbrengen in de veiling. Voor goede namen wordt veel geld betaald. De kans dat een particulier een goede naam uit quarantaine kan registeren is erg klein. De ‘catch’ bedrijven werken met erg snelle computers die automatisch vele keren per seconde nagaan of een bepaalde naam is vrij gekomen en registreren deze dan onmiddelijk.

Verlopen .com kopen

In Amerika zijn vooral de veilingsites Namejet en Snapnames bekend om hun expired domains. Nadat men een account heeft aangemaakt kan men gaan bieden. Een creditkaart is wel vereist om in Amerika mee te doen. De domeinnamen op de Amerikaanse veilingen zijn top level extensies zoals com, net, org en info. Er worden geen landen extensies van .nl of .be aangeboden. Er zijn wel Nederlandse namen te vinden die een .com/net/org/info extensie hebben. Een groot verschil met het Nederlandse Domainorder is dat de veilingen in Amerika meer transparant zijn. Je kan zien hoeveel bieders er zijn, welke gebruikersnamen meebieden en de bedragen die ze bieden. Voor topnamen worden honderdduizenden dollars betaald. Uitschieters zijn namen die meer dan een miljoen dollar kosten.