Domeinnaam checken

Nieuwe domeinnaam registreren

Wil je een domeinnaam controleren of deze vrij is? Daar zijn de websites van grote registrars goed geschikt voor. Bekende en betrouwbare registrars die ook webhosting verzorgen zijn Transip, Versio, Hostnet en Argeweb. De prijs van een .nl domeinnaam voor het eerste jaar van registratie is vaak een actieprijs. De prijzen varieren tussen de twee en vijf euro exclusief btw. Na het eerste jaar gaat de prijs omhoog naar zo’n 10-12 euro. Een registrar die dan meer dan tien euro vraagt (in het eerste jaar) is eenvoudig te duur.

Domeinnaam checken

Een goede website voor een Nederlandse domeinnaam checken is Sidn.nl, de registry van het .nl-domein. Om te zien wie de eigenaar is van een domeinnaam moest men naar de Whois pagina (who is) gaan. Na het invullen kreeg men de houder, administratieve email adres, registrar, nameservers en de datum van registratie te zien. Anders dan de top level domeinnamen zijn de adresgegevens, telefoonnummer en het einde van de registratie niet zichtbaar. UPDATE: door de nieuwe privacy wetgeving zijn Whois gegevens nergens meer zichtbaar.

Privacy beschermt naam en adres

Bij veel namen is niet te zien wie de eigenaar is van de domeinnaam. Dan heeft de eigenaar de naam afgeschermd met een privacy vermelding. Door wat extra geld te betalen kan je voorkomen dat mensen jouw naam zien bij een bepaalde naam. Bijvoorbeeld mensen die een netwerk van adult websites beheren zien liever niet hun naam openlijk vermeld staan. Allerlei bots struinen namelijk het internet af en vermelden vaak de naam van de eigenaar die bij een bepaalde website hoort. Opsporings- en handhavingsautoriteiten, advocaten en gerechtsdeurwaarders kunnen wel de volledige gegevens bij het Sidn opvragen. Door te googelen op het internet kunnen de gegevens soms ook achterhaald worden.

Miljoenen domeinnamen

Er zijn ongeveer 6 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Goede kans dat de domeinnaam die jij graag zou willen hebben al geregistreerd is door iemand anders. Is de .nl al geregistreerd dan kunnen de .com, net en .eu redelijke alternatieven zijn.
Domeinnamen & online marketing

Domeinnamen
Hoger in Google
Seo optimalisatie